Afrička ljubičica-njega biljke


 Afrička ljubičica potiče sa prostora današnje Tanzanije. Ova prelijepa biljka broji oko 20 vrsta od kojih su mnoge ugrožene, najviše zbog uništavanja njihovog prirodnog staništa. Danas je ova sobna biljka čest ukras u prostorijama naših domova, kako zbog toga što zbog svoje visine od svega 10ak centimetara zauzima jako malo prostora, tako i zbog činjenice da njeni cvijetovi koji variraju u bojama od tamno plave, plavo-bijele, roze i bijele mogu da krase ovu biljku i do 10 mjeseci.

Afrička ljubičica je biljka malog rasta, sa tamno zelenim, mesnatim listovima,koji su prekriveni dlačicama. Oni su ovalnog oblika i jako su osjetljivi i krti. Biljka uz pravilnu njegu može da cvijeta veći dio godine.
Tamno zeleni, dlačicama prekriveni listovi. Jako su krti i osjetljivi (treba paziti tokom zalivanja da ih ne dotakne voda)


Kako bi prelijepi, jarko obojeni cvijetići ove delikatne biljke što duže krasili vaš dom treba da se pridržavate par sledećih koraka.

Zalivanje: Afrička ljubičica voli redovno i često zalivanje. Biljka voli meku vodu, kišnicu ili vodu koja je odstojala bar 48 sata u flaši. Tokom zalivanja pazite da ne skvasite listove, jer su jako osjetljivi na vodu, te ako budu skvašeni mogu da dobiju žute ili braon fleke na listovima. Biljku treba zalivati kada površinski sloj zemlje bude suv ali treba paziti da ljubičica nikada ne bude ni potpuno suva ni potpuno mokra. Kada biljku zalijete prospite višak vode iz tanjirića nakon 10 minuta.

Svijetlo: Afrička ljubičica voli mnogo svijetlosti, ali ne direktne, ili ce patiti od opekotina izazvanih suncem. Najbolje je da je držite na sjeveroistočnom ili sjevorozapadnom prozoru. Ako nemate izbor osim da vašu biljku držite na južnom prozoru, odmaknite je barem 1 metar od direktnog izvora svijetlosti. Biljku redovno okrećite prema izvoru svijetla, kako bi ravnomjerno rasla i cvijetla.

Temperatura: Ona ne podnosi kolebanja u temperaturi,a idealna temperatura je izmedju 14 i 18 stepeni. Kako bi biljka ostala zdrava pazite da temperatura u prostoriji ne pada ispod 14 stepeni.

Čišćenje: Kako su listovi prekriveni dlačicama, često nakupljaju velike količine prašine. Listove nikako ne treba čistiti mokrim krpama, već mekom četkicom delikatno odstraniti prašinu sa listova.

Prihrana: Biljku u periodu cvijetanja prihranjivati svake dvije nedelje odgovarajućim sredstvom za prihranu biljki cvijetnica.

Razmnožavanje: Razmnožavanje se može vršiti sjemenom, dijeljenjem korijena biljke, ili reznicom lista. Reznica lista treba da ima zdravu peteljku dužine 2 cm. Pravilnu mješavinu zemlje teško ćete dobiti sami, tako da je najbolje da u obližnjoj cvijećari potražite mješavinu zemlje za ljubičice. Zasađeni listić poklopite staklenom teglom, a teglu utisnite u zemlju kako vazduh ne bi dospio do zasada.Smanjite zalivanje. Listić bi za oko 4 do 6 nedelja trebao da se razvije u novu biljku.


Cvijetanje: Kada vaša biljka počne da cvijeta, redovno je prihranjujte, a kada cvetići uvenu, uklonite ih kako bi napravili mjesto novim.
Prelijepi cvijetovi krase ovu biljku i do 10 mjeseci
Karakterističan žuti prašnik


Uz redovno zalivanje odstajalom vodom, dobru drenažu koja se ogleda u izboru pjeskovite zemlje za vašu sadnicu i odstranjivanju viška vode nakon zalivanja, dosta indirektnog svijetla, ova prelijepa sobna biljka bi trebala da svojim predivnim raznobojnim cvijetovima krasi vaš dom tokom većeg dijela godine.



  

Коментари

Популарни постови