Kroton- njega biljke


Kroton-njega biljke


Ovu predivnu biljku sam dobila prije par nedelja i već u prvoj nedelji smo uspjeli da doživimo niz uspona i padova, tako da sada iz prve ruke mogu da vam dam par savjeta o njezi ovog jako zahtijevnog ljepotana.

Kroton(Codiaeum variegatum) je predivna biljka koja će sve ljubitelje sobnih biljki ostaviti bez daha. Sa svojim predivnim listovima raznih boja koje variraju od žute, narandzaste do crvene predstavlja ukras za svaki dom.

Iako ćete na internetu često pročitati da Kroton nije težak za održavanje, meni se u odnosu na prosječnu sobnu biljku pokazao kao jako zahtjevan jer je nakon samo par dana bio spreman da odbaci svoje listove. Evo sta sam ja naučila o njezi Krotona.

Zalivanje- Zemlja u saksiji treba da je uvijek vlažna, ali biljka mora biti dobro drenirana, što znači da sav višak vode mora biti odstranjen kako korijen ne bi trunuo. Kada ga dobro zalijete prospite vodu iz tanjirića nakon 15-20 minuta. Ono što sam je naučila na teži način jeste da Kroton voli da se obilno zaliva svaka 2-3 dana u nedelji. Da vaša biljka pati od nedostatka vode vidjećete po tome što će njegovi listovi izgubiti čvrstinu i cijela biljka će da djeluje klonulo i malaksalo. Meni se to desilo nakon samo 2 dana nezalivanja i čim sam ga zalila vratio je snagu i ponovo se šepurio svojim preksrasnim listovima. Ono sto možete da radite čak i više puta dnevno ako se vaša biljka nalazi u prostoriji u kojoj se loži jeste da orošavate njegovo lišće iz prskalice mlakom vodom, jer on obožava vlagu.

Svijtelo-Ono sto ovom ljepotanu morate da obezbijedite jeste svijetlost, bar tri ili četri sata jutarnje svijetlosti. Zato je najbolje da Kroton držite na prozoru okrenutom prema istoku ili zapadu. Dovoljna količina svijetlosti uticaće na to da njegovi listovi budu šareniji. Što više svijetlosti više i boja, Samo izbjegavajte direktno popodnevno sunce.
                                                
             
Za pravi mali vatromet boja obezbijedite vašem Krotonu dovoljno svijetla


Temperatura- Optimalna temperatura je oko 18 stepeni Teško podnosi hladnije prostorije jer odbaca svoje listove. Kroton ljeti možete držati napolje, ali će skoro uvijek nakon prenošenja u zatvorene prostorije odbaciti svoje donje listove, Ključ za izbjegavanje ovoga jeste da izbjegnete velika kolebanja u temperaturi. Ne zaboravite ako ga držite u prostoriji gdje se loži da svakodnevno orošavate njegove listove

Čišćenje-Listove Krotona treba čistiti od prašine mokrim sundjerom. Ako želite da postignete dodatni sjaj, u mlaku vodu dodajte malo mlijeka i sa tom mješavinom očistite listove biljke.

Prihrana- Kroton se u toku vegetacije prihranjuje svake dvije do tri nedelje djubrivom za lisnate biljke sa dosta kalijuma što doprinosi i obojenosti listovi
.
Presadjivanje- Kroton ne treba presadjivati često, samo ako ste sigurni da mu je postalo tijesno u njegovoj saksiji. Presadjivati ga u proljeće u saksiju za broj veću od one koje posjedujete. Kako bi vaša biljka rasla u visinu jer Kroton moze da postigne i visinu do 50 cm u posudi prečnika 13cm, izbjegavajte presadjivanje. Jer ako mu je saksija previše komotna, on razvija korijen ali ne raste u visinu. Najbolje ga je presadjivati u aprilu ili maju.

Uz pravilnu njegu Kroton može da krasi vašu kuću više godina. Ovo su osnovni savjeti o njezi ove jako interesante biljke, koja će svaku prostoriju učiniti plemenitijom i ljepšom. Ono što treba napomenuti da je i Kroton kao i većina kućnih biljaka OTROVAN, pa ga treba držati van domašaja djece ili kućih ljubimaca. Ova biljka je sjajan izbor za one koji su spremni da mu posvete dovoljno pažnje, a on će tu pažnju nagraditi svojom ljepotom.




Коментари

Популарни постови